Hoe gaat het met?: Tape Toy

Moeilijke tijden hé? Red je het nog? Alleen samen kunnen wij dit aan, enzovoorts. Zeker in deze crisis heeft men behoefte aan contact met anderen, hoogtepunten om naar uit te kijken en natuurlijk: muziek. GRAP besluit om langs te gaan bij muzikanten en bij te praten over wat hen bezighoudt, wat ze missen en wat ze willen doen na deze crisis. Deze editie spreken we de leden van Tape Toy.

Na het winnen van de Amsterdamse Popprijs in 2017 en een mega succesvolle Popronde in 2018 heeft Tape Toy doorgepakt en spelen ze show na show. Aan het begin van dit jaar nam de band twee maanden rust om te herstellen van alle avonturen. Kort daarna begon een periode van quarantaine. De leden die gewend zijn om altijd te knallen zitten nu noodgedwongen thuis. Hoe ervaart Tape Toy dit? De hoogste tijd om even bij te praten.

Hoe gaat het met jullie en hoe ziet op dit moment jullie dag eruit?
Roos: [Na een iets te lange stilte] Nou wie gaat eerst? Haha. Het gaat zoals het gaat. Ik denk dat dit het beste antwoord is voor mij. Ik sta op, ga sporten, dan de rest van de dag een beetje uit m’n neus vreten, avondeten, kop thee en dan weer naar bed. Dat nu al zo’n dag of 60. Af en toe wel repeteren, maar voor de rest niets.Wesley: Ik ben veel online bezig met zoom meetings en online lesgeven. Ik werk nog in een platenzaak dus ik ben nog wel een beetje onder de mensen. Verder heel veel muziek maken thuis en in de oefenruimte. Dat is denk ik een beetje het leven van meerdere muzikanten op dit moment.
Marc: Alles is inderdaad wel een beetje gezegd. Muziek maken is nu het belangrijkste wat er gebeurd.
Maurice: Ja en gamen, heel veel gamen!
Roos: We zijn wel echt ineens een healthy band geworden! We zijn allemaal aan het sporten en gezond aan het eten, dus we komen helemaal healthy deze quarantaine uit.
Marc: Oh en wat een hoogtepunt was, we hebben laatst een tattoo gezet met z’n allen. De dag voordat we hem zouden zetten brak de pleures uit met corona. Nu zit hij er inmiddels op voor altijd.

 

Jullie hadden afgelopen najaar veel shows gedaan en waren bezig met het schrijven van een nieuw album toen het virus uitbrak. Hoe ervaren jullie dit?Wesley: Het komt redelijk goed uit eigenlijk.
Maurice: Ja, als dit vorig jaar rond deze tijd was gebeurd had het wel een ander verhaal geweest. Voor ons qua timing had het zeker slechter kunnen uitpakken.
Roos: We hebben toch wel weer mazzel daarmee. We zouden deze periode al minder spelen, dus voor ons zijn er maar een handjevol optredens gecanceld.
Marc: Inderdaad, we zouden sowieso al niet veel spelen om een nieuwe plaat te maken. Nu kunnen we die rust daarvoor ook echt nemen. Dit is anders wanneer er allemaal dingen om je heen gebeuren waardoor je ook weer wilt spelen. We krijgen ook subsidie waardoor we nu niet worstelen met financiële zorgen, dat geeft heel veel creatieve vrijheid.
Maurice: We hebben nu ook een eigen repetitieruimte waarin we kunnen spelen 24/7. Dat is ook heel erg fijn. Dan kan je gewoon werken en stoppen wanneer je wilt. 

 

Wat is voor jullie het mooiste moment van de afgelopen tijd geweest?
Maurice: Het is echt mega cliché en waarschijnlijk gaan Roos, Wes en Marc nu keihard lachen. Maar voor mij is het gamen wel echt een ding. [de rest begint inderdaad te lachen] Het gaat mij niet om het gamen zelf wat ik super nice vind, maar ik spreek daar regelmatig heel veel vrienden. Ik heb ook nieuwe mensen leren kennen (vrienden van vrienden). Dat zijn mensen waarmee ik anders niet snel spreek. Sommige spreek ik bijna meer dan voor de quarantaine.
Marc: Ik heb dat echt precies andersom. Het is wel echt fijn om mensen om je heen te hebben. Ik merkte dat het voor mij heel goed was om na weken thuis te zitten eindelijk weer echt met elkaar te zijn.
Wesley: Voor mij zijn dat toch wel m’n katten. Ik en m’n vriendin hebben twee kittens genomen en vooral aan het begin moet je dan heel veel thuis zijn. Nu sinds die quarantaine merk ik dat ik echt een band met de katten opbouw. Ze komen veel op schoot en knuffelen.
Roos: Dit is wel echt even een heftig verhaal, maar vlak voordat de pleures uitbrak ben ik m’n broer verloren. Toen was de vriendin van m’n oudste broer 8 maanden zwanger, dus op 3 april ben ik voor het eerst tante geworden. Wat dus wel het zure aan de hele quarantaine is, is dat je elkaar niet kan zien. Dus ik kan de baby nog niet knuffelen. Maar ik merk wel dat iedereen veel actiever is in berichtjes sturen. Bijvoorbeeld bellen, ik haatte dat altijd. Nu bel ik vriendinnen van de basisschool die ik al super lang niet had gesproken, gewoon om even vragen hoe m’n dag is. Ik ben hechter geworden met m’n vrienden in deze periode. Ik weet nu wie m’n vrienden zijn.
Marc: Wat ik ook echt nice vind is dat mensen een beetje beginnen te leren dat het allemaal niet op standje honderd hoeft met werk en alles waardoor veel mensen overspannen raken. Je kan echt wel een keer drie dagen niets doen.
Roos: ik denk dat thuiswerken ook steeds normaler wordt en dat er nu ook wordt ingezien dat het anders kan. Iedereen om mij heen heeft in z’n leven wel een burn-out gehad of zat er tegenaan. Dat was een beetje het nieuwe normaal geworden en nu moet je verplicht thuisblijven. Je merkt ook bij veel mensen dat ze het wel goed vinden zo. Dat is ook wel een goede bijkomstigheid, dat iedereen weer een beetje gaat ademhalen.

 

Jullie bleven altijd maar knallen met z’n vieren. Hoe voelt het om als band om nu een stapje terug te doen?
Allemaal: Dat is heel goed geweest voor ons
Marc: In december hadden we onze laatste show in Paradiso en toen hadden we besloten om twee maanden rustig aan te doen. Toen stortte de helft van de band ook gigantisch in. De laatste shows van afgelopen jaar waren net iets te veel.
Roos: Wij waren echt leeg.
Maurice: Op 25 januari was de laatste show die we gespeeld hebben en we hadden toen twee shows op een dag. Daarvoor hadden we voor een langere periode niet meer gespeeld dus we waren het totaal niet meer gewend om de bus in te laden enzo. Na die eerste show lag iedereen te slapen in de bus. Toen dachten we wel ‘f*ck, we moeten nog een show doen. Hoe hebben we dit eerder volgehouden?’
Marc: Als je nagaat dat je dit vanaf Popronde 2018 tot januari 2020 alleen maar hebt gedaan, naast het afstuderen en werken, merk je dat je lichaam ook veel kan incasseren.
Roos: Ja, toen was het wel duidelijk dat we er even helemaal uit moesten. Waardoor we nu weer inspiratie en de drive hebben om een vette frisse plaat te gaan maken.
Marc: Onze manager heeft ook echt gezegd dat we de tijd moesten nemen om uit te rusten, dat is zo vruchtbaar geweest. Iedereen heeft weer frisse zin.

 

Hebben jullie nog een nieuwe quarantaine hobby ontdekt?
Roos: Ik deed het al voor de quarantaine, maar ik ben lekker gaan breien. Waar ik eerst een maand over deed, heb ik nu in één dag af. Dus ik ben veel handiger erin geworden.
Wesley: Ik zou eigenlijk wel willen gaan gamen, maar…
Maurice: Ik heb een Playstation 3 voor je.
Wesley: Je hebt een Playstation 3 die je niet gebruikt!? Dat zeg je nu haha. Maar aan de andere kant ben ik ook wel weer blij dat ik niet game, daardoor ben ik nu veel aan het skaten. Dat deed ik altijd al wel, maar nu veel meer.
Marc: Dit is wel echt de tijd om de gaan gamen! Verder ben ik heel veel gaan sporten.

 

Wat zou de ideale Tape Toy corona-playlist zijn? 
Roos: Wat voor mij de quarantaine soundtrack is, is ‘Carolina in My Mind’ van James Taylor. Echt super slikke americana, maar de harmonielijn is heel mooi. En ook Floris Bates, ik kende ze tot kort helemaal niet, maar het is f*cking vet.
Marc: Oh, ik heb nog een keer voor hun gestagemanaged in de Brakke Grond. Vet!
Roos: Ja ik vind ‘King of Comfort’, volgens mij hun eerste EP heel vet, dus die moet zeker in de playlist.
Wesley: Ik luisterde het eigenlijk altijd al wel, maar je hebt een rapper JPEGMAFIA. Het is wel hele heftige shit, maar sinds de quarantaine maakt hij video’s waarin hij laat zien hoe hij de quarantaine doorkomt. Daardoor kom je nog dichter bij hem als artiest. Van alle nieuwe artiesten die ik luister is hij voor mij het meest relatable geworden.
Roos: Oh en Tired Lion met ‘Fresh’ moet er natuurlijk in! Dat is een band die we alle vier heel goed vinden.
Marc: Ze hebben een nieuwe single uit en die is f*cking vet!
Maurice: Waterbed!
Marc: Ja, die! En ik luister heel veel Ratboys, vind ik ook vette muziek. Via een Instagram filmpje heb ik ook een band ontdekt en die heet Violent Soho. Ik zag dat ze eigenlijk in mei in Paradiso zouden spelen. Het is niet echt een soundtrack voor deze quarantaine, maar meer gewoon nieuwe muziek die ik in deze periode heb ontdekt.
Wesley: Ik heb nog wel een nummer dat echt voor deze periode is. Toen we onze tatoeage gingen zetten stond er Molchat Doma op, een wit Russische postpunkband. Dat is super grimmig en donker, dat past ook wel echt bij deze tijd.
Marc: Oh en Angie McMahon, is een artiest uit Australië. Zij heeft echt een stem die klinkt alsof ze vijf oorlogen meegemaakt heeft, heel melancholisch. Dat raakt wel in deze periode. 

 

Met wie zouden jullie de ideale coronahit willen schrijven? Willen samenwerken:
Roos: Phoebe Bridgers. Ik wou voor de grap Marco Borsato zeggen, maar dat zeggen we al drie jaar. Het is wel afgelopen met die grap. Maar Phoebe Bridgers dus, zij is zo goed en zo vet! Als ik de kans krijg om met haar een track te schrijven kan ik vredig m’n kist in.
Wesley: Steve Albini, dat zeg ik al een tijdje. Die producer heeft Nirvana opgenomen. Ik ben heel benieuwd wat er zou gebeuren als wij met hem in een ruimte zouden staan.
Maurice, Marc en Roos: Hier sluiten we ons bij aan.


Stel we spreken elkaar volgend jaar weer en het is allemaal weer een beetje normaal. Wat kunnen we dan van jullie verwachten?
Allemaal in koor: Een plaat uitbrengen.
Maurice: Hopelijk kunnen we er dan mee gaan touren.
Wesley: videoclips maken! We hebben nog nooit echt een videoclip gemaakt.
Maurice: Buitenland wellicht, dat zou te gek zijn.
Roos: We zijn in ieder geval al bezig met Frankrijk, dus ik hoop dat we dat tegen die tijd weer kunnen oppakken. Dat zal denk ik simultaan met de plaat gebeuren. Dat wordt gewoon vet denk ik!
Marc: Dat wordt nog wel spannend. Veel mensen zijn nu creatief bezig en muziek aan het maken en straks gaat iedereen dat uitbrengen.
Wesley: Dat uitbrengen gebeurt al best wel veel, het is vooral wat er gaat gebeuren als we weer mogen spelen. Iedereen wil dan touren met z’n nieuwe muziek.
Roos: Festivals worden ook niet twee keer zo groot, dus dan moeten ze echt bepalen welke bands op dat moment het meest relevant zijn. Dat wordt heel zwaar.
Wesley: Ja, want iedereen is dan opeens relevant. Iedereen heeft dan een nieuwe plaat en zichzelf opnieuw uitgevonden.

 

Dat wordt inderdaad een onzekere tijd. Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan als er weer volop gespeeld mag worden. Welke show zouden jullie graag willen herbeleven?
Eveneens allemaal in koor: PAASPOP!!
Marc: Dat was echt f*cking vet!
Roos: Holy shit wat was dat vet zeg!
Marc: het was de eerste show na het afstuderen. Het was echt heel druk en iedereen ging een soort van moshpitten. Dat was echt crazy.
Wesley: Alles trilde. Ik weet alleen nog dat alles trilde de hele tijd. Een speaker deed het niet, dus het klonk crappy maar rauw.
Maurice: Nou misschien nog een andere show, Zwemvest in Vera (Groningen).
De rest: Oh ja!!
Maurice: Wij waren lam, het publiek was lam, het feestje was lam en iedereen ging echt helemaal uit z’n dak.
Wesley: Nu je het zegt… die show was wel echt leip.
Marc: Alle shows in Groningen zijn gewoon sick!

 

Tof! Hopelijk kan het allemaal snel weer!