14 februari 2024

Debuutalbum Meis: Zwart/Wit

Meis heeft geleefd, en daar deelt zij met haar debuutalbum het eerste echte deel van. Na het uitbrengen van haar EP ‘Een’ werd het soloproject van Aysha de Groot omschreven als ‘betoverend, met kleine liedjes over grote onderwerpen.’ In het nieuwe hyper-persoonlijke album zoekt ze daarin nog verder de grenzen op. ‘Hoe oncomfortabel en toch troostend kan ik deze plaat maken?’ aldus De Groot. Het kenmerkende, warme, intieme, maar toch schurende geluid waar Meis zichzelf mee op de kaart heeft gezet, is nu nóg directer, komt nóg dichterbij en klinkt nóg rauwer. In het conceptuele album, getiteld ‘Zwart/Wit’, doet De Groot een boekje open over een periode van ziekte, trauma, herstel, kracht en de zoektocht naar zelfliefde.  

Haar debuutalbum wordt gevolgd met een tour door popzalen in Nederland en België, met als afsluiter een eigen ‘MeisFest’ in de Melkweg Amsterdam. Op 20 april geeft ze hier een interdisciplinaire show waar ze, samen met haar band en dansers, haar multitalenten als zangeres, songwriter en (paal)danser zal vertonen. Het zal een avondvullend programma zijn, met meerdere muzikale acts en artistieke performances, volledig gecureerd door De Groot en volledig in dienst van het verhaal dat ze met haar album wil vertellen. 

In aanloop naar haar release sprak Jasper van Vugt in Brood en Spelen met Aysha over haar muzikale carrière en hoe ze zich heeft ontwikkeld als componist en bandleider. Hoe het is om haar eigen project te combineren met het werk voor anderen. En wat de invloed is van een bekende vader en opa. Het gaat ook over een forse operatie die ze moest ondergaan en hoe die tot inspiratie leidde voor haar aanstaande debuut.

Linkjes naar de tour van Meis en haar debuutalbum vind je hier. De aflevering van Brood en Spelen luister je via op o.a. Spotify.