22 januari 2024

Pitou winnaar Cultuurfonds Pop Stipendium 2024

Zangeres Pitou is winnaar van het Cultuurfonds Pop Stipendium 2024. Ze nam de prijs, een bedrag van € 10.000,-, op 20 januari tijdens Eurosonic Noorderslag in ontvangst. Het geldbedrag is bedoeld om een volgende stap in haar muzikale carrière te zetten.

“Pitou is ambitieus en kiest weloverwogen haar pad. Het winnen van het Stipendium komt voor haar op het perfecte moment. Een deel van het prijzengeld wil ze gebruiken om zich verder te scholen om nog beter onderbouwd muziek te maken en samen te werken met andere musici, een ander deel zet ze graag in voor een opname. De jury is enthousiast over de ontwikkeling die zij de afgelopen tijd heeft doorgemaakt en concludeert dat juist Pitou met het Cultuurfonds Pop Stipendium een mooie stap kan zetten in haar carrière.”

De jury bestond, net als vorig jaar, uit Lisa de Jongh (TivoliVredenburg en commissielid Cultuurfonds Noord-Holland), Chris Moorman (Popronde), Joey Ruchtie (Oosterpoort en ESNS) en Maike Fleuren (Firma Fleuren en commissielid muziek bij het Cultuurfonds. Naast Pitou waren ook Sophie Straat en  SMANDEM genomineerd, zij gingen met 2.500€ naar huis.

Pop Stipendium
Met het Pop Stipendium investeert het Cultuurfonds in poptalent. Drie artiesten of bands worden voorgedragen door een jury bestaande uit professionals uit de popsector. Deze prijs stimuleert een veelbelovende popartiest of band zich verder te ontwikkelen en een volgende stap in diens muziekcarrière te zetten. Personal Trainer won in 2023 het stipendium. In 2022 was dat de band The Vices. S10 won de prijs in 2021 en nam met het geldbedrag een demo op voor het nummer dat uiteindelijk meedeed aan het Eurovisie Songfestival. In 2020 was Judy Blank de winnaar, in 2019 ontving Thomas Azier het stipendium en in januari 2018 ging het eerste Pop Stipendium naar Jacco Gardner.

Foto via ESNS